logo

•• Blana na mlieku ••


Mlieko je koloidný roztok, roztok častíc, ktoré veľkosťou ležia niekde medzi okom nepozorovateľnými iónmi
pravých roztokov a medzi hrubými, dobre filtrovateľnými časticami. Mlieko obsahuje veľké množstvo biologicky
hodnotných bielkovín, minerálnych látok (vápnik, fosfor, horčík), vitamínov (A, B1, PP, B2), mliečny cukor a tuk. Je nepostrádateľné pre výživu dojčiacich matiek, detí i dospievajúcich.

Prečo sa na hladine prevareného mlieka po jeho vychladnutí utvorí blana?
Čo sa stane, keď prevaríš mlieko a necháš ho vychladnúť?


Metodický postup na stiahnutie
Zdroj: Virtuálne centrum zdravej výživy

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...